Imadent

Tandtråd - Varför det är viktigt

En god munhälsa är avgörande för din allmänna hälsa och välbefinnande. Förutom att borsta tänderna två gånger om dagen bör tandtråd vara en viktig del av din dagliga tandvårdsrutin. Vi rekommenderar starkt regelbunden användning av tandtråd för att säkerställa att dina tänder och ditt tandkött håller sig friska och starka.

Varför är tandtråd viktigt?

Tandborstning ensam kan inte avlägsna all plack och matrester som fastnar mellan dina tänder och längs tandköttskanten. Dessa områden är svåra att nå med en tandborste och kan bli en grogrund för bakterier om de inte rengörs ordentligt. Tandtråd hjälper till att ta bort dessa partiklar, vilket förhindrar uppbyggnad av plack och reducerar risken för tandköttssjukdomar och karies.

Fördelar med att använda tandtråd

Förebygger tandköttssjukdomar: Genom att ta bort plack och bakterier som sitter mellan tänderna minskar tandtråd risken för inflammation och tandköttssjukdomar som gingivit och parodontit.

  • Förhindrar karies: Matrester och plack som fastnar mellan tänderna kan leda till karies. Regelbunden användning av tandtråd hjälper till att hålla dessa områden rena och kariesfria.
  • Friskare andedräkt: Genom att avlägsna matrester och plack kan tandtråd också hjälpa till att motverka dålig andedräkt.
  • Helhetsintryck av din munhälsa: En frisk mun bidrar till ditt allmänna välbefinnande och självförtroende. Regelbunden användning av tandtråd är ett enkelt steg mot att upprätthålla en god munhälsa.

 

Hur använder man tandtråd korrekt?

Att använda tandtråd på rätt sätt är viktigt för att uppnå bästa resultat. Följ dessa steg för effektiv användning av tandtråd:

  • Ta tillräckligt med tandtråd: Dra ut cirka 45 cm tandtråd och vira den runt dina långfingrar, lämna några centimeter i mitten att arbeta med.
  • För in tandtråden försiktigt: Håll tandtråden spänd och för den försiktigt mellan tänderna med en sågad rörelse. Var försiktig så att du inte skadar tandköttet.
  • Rengör varje tand noggrant: När tandtråden är mellan tänderna, forma den till ett “C” runt varje tand och gnugga försiktigt upp och ner längs tandens sidor och under tandköttskanten.
  • Använd ren tandtråd för varje mellanrum: Flytta tandtråden så att du använder en ren sektion för varje tandmellanrum.

 

Olika typer av tandtråd

Det finns flera typer av tandtråd tillgängliga för att passa dina specifika behov:

Vaxad tandtråd: Glider lättare mellan tänderna och är mindre benägen att fransas.

O-vaxad tandtråd: Kan ge ett bättre “grepp” och känsla av rengöring, men kan vara svårare att använda i trånga mellanrum.

Plackers: Ett praktiskt alternativ för dem som tycker det är svårt att använda traditionell tandtråd.

Om du har frågor om hur du använder tandtråd eller vilken typ som är bäst för dig, tveka inte att kontakta oss på vår Imadent. Vi är här för att hjälpa dig att uppnå och upprätthålla en optimal munhälsa!