Imadent

Snusning och dess myter om tandhälsa

Snusning är en vanlig vana bland många människor, men dess påverkan på tandhälsan är föremål för många myter och missuppfattningar. I denna artikel kommer vi att ta upp några av dessa myter kring snusning och dess koppling till tänderna.

Snus motverkar karies – Falskt!

Det är en vanlig missuppfattning att snus skulle ha en positiv effekt för att motverka karies. Forskningen ger dock inget stöd för detta påstående. Snarare är det troligt att eventuella skillnader beror på individuella livsstilsfaktorer. Vissa snusare kanske har en tendens att äta mindre mellan måltiderna, vilket kan påverka risken för karies, men det har ingen direkt koppling till snuset i sig.

Tandläkare kan se om man snusar – Sant!

Enligt tandläkare är det möjligt att identifiera snusare genom synliga förändringar i munnen. Det område där snuset vanligtvis placeras kan visa tecken på “elefanthud”, vilket liknar ett skavsår. Denna vitaktiga och veckade hud uppstår på grund av mekanisk nötning från snuset på tandköttet.

Snusning dödar farliga bakterier i munnen – Falskt!

Det finns ingen vetenskaplig grund för påståendet att snus skulle ha förmågan att döda farliga bakterier i munnen. Munnen är naturligt full av bakterier (som det ska vara), och snuset påverkar inte dessa på något sätt.

Snusning är bra för munhygienen – Falskt!

Snus kan ge oönskade konsekvenser för munhygienen. Tänderna kan få en brungul missfärgning, och där snuset placeras nöts tandköttet. Detta kan leda till att tandköttet drar sig upp, vilket resulterar i blottade tandhalsar och möjliga ilningar.

All typ av snusning är lika dåligt – Nja…

Skillnader finns mellan olika typer av snus. Lössnus kan påverka tandköttet mer negativt än påssnus För dem som överväger att sluta snusa kan det vara fördelaktigt att överväga nikotinfritt snus. Dock bör man vara medveten om att många nikotinfria alternativ innehåller sockerarter, vilket kan öka risken för karies.

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara medveten om de potentiella negativa effekterna av snusning på tandhälsan. Att spräcka hål på några av de myter kring snus och tandhälsa kan hjälpa till för att fatta informerade beslut om sin hälsa och livsstil.